Maskinverktyg Kontroller

NC-styrningarna av verktygsmaskiner är en betydande del av deras drift, vilket möjliggör hög precision och effektivitet vid produktion av arbetsstycken. Dessa styrsystem används i olika tillämpningar beroende på maskinens typ och egenskaper.

ISO-koder (ISO 6983)

ISO 6983-standarden definierar de vanligt förekommande G- och M-koderna. Många CNC-styrsystem stödjer ISO-kod, vilket gör det till en mångsidig och vanlig lösning för olika tillverkningsprocesser. Exempel på kontrollsystem som stödjer ISO-koder inkluderar Fanuc, Mitsubishi, Haas och Mazak. Stödet för ISO-koder möjliggör kompatibilitet med CAM-programvara, vilket i sin tur underlättar programering av komplexa bearbetningsbanor och fleraxliga bearbetningar.

Fanuc

Fanuc är ett mycket använt CNC-styrsystem som finns i många olika verktygsmaskiner.

• Styrsystem: Serie 0i, Serie 30i/31i/32i.
  • Manual Guide i: Nyare Fanuc-styrningar som Serie 30i inkluderar ofta Manual Guide i, som erbjuder ett interaktivt styr- och simuleringssystem, vilket förenklar programmering och inställning.
  • Tillämpningar: Vanliga applikationer inkluderar olika svarvar, bearbetningscenter och flerhuvudmaskincenter. Fanuc är särskilt känt för sin tillförlitlighet och omfattande support, vilket gör det till ett populärt val i industriella applikationer världen över.

Heidenhain

Heidenhain är ett tyskt företag känt för sina precisions- och högkvalitativa CNC-styrsystem.

• Styrsystem: TNC 7, TNC 640, TNC 620, TNC 530, TNC 320.
  • Tillämpningar: Vanligtvis används i stora verktygsmaskiner som borrmaskiner, långa fräsmaskiner och portalfräsmaskiner. Särskilt användbart i stora bearbetningscenter med vinkelhuvuden som kräver hög precision och hantering av komplexa geometriska former.
  • Fördelar: Intuitivt Heidenhain kodspråk, dynamisk simulering och stark integration i olika bearbetningsprocesser.

Siemens Sinumerik

Siemens Sinumerik produktfamilj täcker ett brett spektrum av CNC-styrsystem som erbjuder lösningar för olika industriella applikationer.

• Styrsystem: Sinumerik 808D, Sinumerik 828D, Sinumerik 840D sl.
  • Tillämpningar: Särskilt vanliga i fleraxliga bearbetningar och flerhuvudsvarvar. Siemens-styrningarna är väl lämpade för tillverkning av komplexa delar och hantering av stora produktionsvolymer.
  • Fördelar: Omfattande programmeringsspråk (G-koder och Siemens egna programmeringsspråk), mångsidiga programmeringsmöjligheter och utmärkt kompatibilitet.

Okuma OSP

Okuma är känt för sina avancerade och tillförlitliga CNC-styrsystem, särskilt i svarv- och fräsmaskiner.

• Styrsystem: OSP-P300, OSP-P300A.
  • Tillämpningar: Okuma-styrningar används allmänt i olika svarvar, fräsmaskiner och mångsidiga bearbetningscenter. Okuma-styrsystem är kända för sin precision och sitt breda användningsområde.
  • Fördelar: Speciella programmeringskommandon och parametriska programmeringsalternativ, hög prestanda och kompatibilitet med olika verktygsmaskiner.

Mazak Mazatrol

Verktygsmaskiner och styrsystem utvecklade under varumärket Mazak är mycket uppskattade för sin användarvänlighet och välintegrerade processkontroll.

• Mazatrol Matrix: Ger avancerad interaktiv styrning och ett grafiskt användargränssnitt.
  • Mazatrol SmoothX: En avancerad version av Matrix-styrningen, med ännu fler funktioner och ett förbättrat användargränssnitt.
  • Tillämpningar: Väl lämpade för bearbetning av komplexa delar och fleraxliga bearbetningar. Mazak-styrningar kan köra avancerade bearbetningsbanor framtagna av CAM-programvara som ISO-kod och är lämpliga, till exempel, i svarvar och bearbetningscenter.
  • Fördelar: Flexibel programmering, tydliga grafiska verktyg och simulering som förbättrar användarvänligheten och produktiviteten.

DMG Mori Celos

DMG Moris Celos-styrsystem erbjuder avancerade funktioner, vilket gör programmering och produktionshantering enkel och effektiv.

• Styrsystem: Celos kombinerar interaktiv kontroll och ett grafiskt användargränssnitt.
  • Tillämpningar: Lämplig för användning i olika verktygsmaskiner, såsom flerhuvudsvarvar och fräsmaskiner, där hög precision och effektiv produktionshantering krävs.
  • Fördelar: Visuellt användargränssnitt och interaktiv styrning förenklar programmering och produktionshantering, vilket möjliggör tillverkning av komplexa och krävande delar.

Mach3

Mach3 är en populär CNC-styrprogramvara som erbjuder en prisvärd och lättillgänglig lösning, särskilt bland hobbyister och småföretag.

• Programvara: Körs på standard-PC och styr maskinrörelser via USB eller parallellport.
  • Tillämpningar: Används specifikt i lättare applikationer, såsom prototyptillverkning och småskalig produktion.
  • Fördelar: Enkel installation och flexibel konfiguration, prisvärt och allmänt tillgängligt.
    Sammanfattning
  • Olika NC-styrningar erbjuder lösningar för hantering av olika verktygsmaskiner och tillverkningsprocesser. ISO-koder ger ett standardiserat sätt att styra CNC-maskiner, tack vare deras mångsidighet och kompatibilitet.

Fanuc är känt för sin tillförlitlighet och används i stor utsträckning vid olika industriella tillämpningar. Heidenhain är särskilt stark i stora och komplexa bearbetningstillämpningar, som borrmaskiner och portalfräsmaskiner. Siemens är ett vanligt val i flerhuvudsvarvar och fleraxliga bearbetningar, medan Okuma OSP erbjuder precision och prestanda för olika verktygsmaskintillämpningar. Mach3 är en prisvärd och flexibel lösning för mindre och lättare applikationer. Mazak erbjuder avancerad programmering och visuella gränssnitt som stödjer tillverkning av komplexa och fleraxlade delar, och DMG Mori Celos erbjuder en intuitiv och visuell styrmiljö med omfattande funktionalitet.