Mastercam

Mastercam on yksi nykypäivän konepajateollisuuden keskeisimmistä työkaluista, tarjoten tehokkaan CAM (Computer-Aided Manufacturing) -ohjelmistoratkaisun. Se on suunniteltu helpottamaan CNC (Computer Numerical Control) -työstökoneiden ohjelmointia, mahdollistamalla kehittyneiden työstöratojen luomisen ilman kallista koneaikaa. Tämä ohjelmisto yhdistää CAD (Computer-Aided Design) ja CAM -ominaisuudet, mahdollistamalla sekä kappaleiden suunnittelun että näiden suunnitelmien siirtämisen sujuvasti työstökoneille.

Mastercamin Historia ja Kehitys

Mastercam on yksi vanhimmista ja suosituimmista CAM-ohjelmistoista, alkuperäisenä kehittäjänään CNC Software Inc., joka perustettiin vuonna 1983. Nykyään Mastercam on osa Sandvik AB -konsernia, mikä mahdollistaa entistä paremman maailmanlaajuisen tukiverkoston ja resurssit ohjelmiston jatkuvaan kehitykseen. Sandvik AB:n omistajuus takaa, että Mastercam pysyy työstöteknologioiden ja ohjelmointimenetelmien kehityksen eturintamassa.

Käyttö ja Toiminnot

Mastercam tarjoaa laajan valikoiman työkaluja eri työstökoneiden ohjelmointiin, kuten 3-5-akseliset työstökeskukset, CNC-sorvit, monitoimisorvit ja lankasahakoneet. Ohjelmiston avulla voidaan luoda monimutkaisia työstöratoja, simuloida työstöprosesseja ja optimoida kappaleiden valmistusaikaa. Mastercamin käyttöliittymä on käännetty suomeksi, mikä helpottaa sen käyttöä ja oppimista suomalaisissa konepajoissa, koneistamoissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa.

Mastercamin Ominaisuudet ja Lisenssit

Mastercamin ominaisuudet voidaan jakaa eri lisenssipaketteihin, jotka soveltuvat erilaisiin käyttötarpeisiin:

Mastercam Mill (2D ja 3D): Tämä paketti kattaa jyrsintäoperaatiot, kuten tasaukset, taskut, urajyrsinnät, poraukset ja kierteitykset. Mill 3D -lisenssi mahdollistaa myös monipintaisten 3D-ratojen ohjelmoinnin, sopien erinomaisesti muottikoneistukseen sekä monimutkaisten geometrioiden työstämiseen.

Mastercam Multiaxis: Tämä lisenssi tarjoaa työkalut moniakselisten työstöratojen luomiseen, mahdollistaen 4- ja 5-akselisten koneiden käytön täydessä potentiaalissaan. Multiaxis-lisäosa sisältää innovatiivisia ratkaisuja, kuten Port Expert- ja Blade Expert -ominaisuudet kanavien ja siipipyörien ohjelmointiin.

Mastercam Lathe: Tämä paketti sisältää perustyökaluja sorvausoperaatioihin sekä edistyksellisiä ominaisuuksia, kuten dynaamisen sorvauksen ja PrimeTurning™. Mastercam Lathe sopii erinomaisesti erilaisille CNC-sorveille ja mahdollistaa tarkat ja tehokkaat sorvausoperaatiot.

Mastercam Mill-Turn: Tämä lisenssi on suunniteltu erityisesti monitoimisorveille, joissa on B-akseli. Se sisältää työkalut eri karojen ja työkalurevolverien operaatioiden synkronointiin sekä konesimuloinnin ulottuvuuksien ja törmäysriskien tarkasteluun.

Mastercam Wire: Tämä lisenssi on suunniteltu lankasahojen ohjelmointiin, tarjoten tehokkaat työkalut tarkkaan ja monipuoliseen lankasahausprosessiin.

Mastercam Router: Erityisesti puuntyöstöön suunniteltu lisenssi, joka sisältää kaikki tarvittavat työkalut erilaisiin router-työstöihin.

Postprosessointi ja Simulaatio

Mastercamin postprosessori kääntää luodut työstöradat halutun NC-koodin muotoon (esim. Fanuc, Heidenhain, Siemens), tehden työkalun käytöstä yksinkertaista eri ohjausjärjestelmillä varustetuilla työstökoneilla. Ohjelmiston simulaatiotyökalu mahdollistaa myös työstöratojen turvallisuuden tarkastelun ennen varsinaista koneistusta, mikä vähentää törmäysriskejä ja optimoi työskentelyprosessia.

Mastercamin Huipputeknologiat

Kiinnostavimpia Mastercamin ominaisuuksia on dynaaminen jyrsintä, 5-akselinen koneistus, A-akselisorvaus ja PrimeTurning, joita ei perinteisillä käsin ohjelmoiduilla työstökoneilla voida helposti toteuttaa. Tämä tekee Mastercamista erittäin kilpailukykyisen ja monipuolisen työkalun nykyaikaisissa konepajatöissä. Ohjelmisto tukee myös yleisimpiä CAD-tiedostoformaatteja, mikä mahdollistaa suunnitelmien sujuvan siirtämisen eri ohjelmistojen välillä.

Yhteenveto

Mastercam on maailman johtava CAM-ohjelmisto, joka tarjoaa kattavan kokonaisuuden erilaisiin koneistustarpeisiin. Sen kehittyneet ominaisuudet, laajat tukipalvelut ja jatkuva kehitystyö tekevät siitä välttämättömän työkalun nykypäivän konepajateollisuudessa. Ohjelmisto parantaa tuotantoprosessien tehokkuutta, vähentää koneen seisokkiaikoja ja varmistaa korkealaatuisen lopputuotteen, tehden siitä ihanteellisen valinnan niin koulutuskäyttöön kuin teollisuudenkin tarpeisiin.