.IGES

Mikä on IGES-tiedosto?

IGES-tiedosto (Initial Graphics Exchange Specification) on tietokoneavusteisen suunnittelun (CAD) ohjelmatiedostomuoto, joka mahdollistaa digitaalisen tiedon siirtämisen eri CAD-sovellusten välillä. IGES-tiedosto tallentaa vektorikuvadataa, joka voi sisältää sekä kaksiulotteisia (2D) että kolmiulotteisia (3D) geometrisiä tietoja. IGES-tiedostot voivat sisältää erilaisia tietotyyppejä kuten rautalankoja tai kiinteitä malleja. Tämä tiedostomuoto on ASCII-pohjainen, mikä tekee siitä helposti jaettavan ja suhteellisen pienen tiedostokooltaan.

IGES-tiedoston historia

IGES kehitettiin alun perin Yhdysvaltain ilmavoimien ICAM-projektissa (Integrated Computer-Aided Manufacturing) vuonna 1980. Tavoitteena oli yhdistää ilmailu- ja avaruusteollisuuden eri ohjelmistot ja prosessit tehokkuuden parantamiseksi ja kustannusten alentamiseksi. IGES-muodosta tuli pian suosittu myös sotilas- ja siviilituotannossa, erityisesti autoteollisuudessa ja laivanrakennuksessa. Vaikka IGES on vanha tiedostomuoto, monet insinöörit ja suunnittelijat käyttävät sitä edelleen, vaikka sitä ei ole päivitetty merkittävästi vuoden 1996 jälkeen.

IGES-tiedoston käyttö CAD-suunnittelussa

IGES-tiedostoja käytetään laajasti teknisten piirustusten ja geometrioiden siirtämiseen eri CAD-sovellusten välillä. Insinöörit ja suunnittelijat hyödyntävät IGES:iä komponenttien geometrian määrittämiseksi, mikä on olennaista teknisten piirustusten luomisessa. IGES-muotoa käytetään erityisesti pintojen tulkinnassa, mikä toimii hyvin kaksiulotteisille komponenteille. Vaikka IGES on tehokas pintageometrian kanssa, se voi olla rajoittava, kun on kyse kiinteistä solid-malleista, joissa modernit tiedostotyypit, kuten DWG tai STEP, ovat parempia.

IGES-tiedostojen plussat ja miinukset

IGES-tiedostojen edut:

• IGES-tiedostojen tallentaminen ASCII-tekstimuodossa tekee niistä pieniä ja helppoja jakaa.
  • Monet eri CAD-sovellukset tukevat IGES:iä, koska se on yksi vanhimmista ja laajimmin käytetyistä CAD-formaateista.

IGES-tiedostojen haittapuolet:

• IGES-muotoa ei ole päivitetty vuoden 1996 jälkeen, joten se ei ole enää yhtä ajan tasalla kuin modernimmat CAD-tiedostomuodot.
    Muuntaminen eri tiedostotyyppeihin ja takaisin voi olla haastavaa, mikä voi johtaa virheisiin tiedostojen sisällössä.
  • IGES käsittelee pintageometriaa hyvin, mutta useimmat CAD-sovellukset toimivat paremmin kiinteiden mallien kanssa, mikä voi aiheuttaa ongelmia suunnittelussa.

IGES-tiedoston avaaminen

Useimmat CAD- ja CAM-ohjelmat sekä tekstieditorit voivat avata IGES-tiedostot Windows- ja Mac-käyttöjärjestelmissä. IGES-tiedoston avaaminen on yksinkertaista: etsi tiedosto ja kaksoisnapsauta sitä, minkä jälkeen valitse ohjelma, jolla haluat avata tiedoston. Verkkoselainta ei voi käyttää IGES-tiedostojen avaamiseen, mutta sekä Android että iOS tarjoavat sovelluksia, jotka voivat auttaa tiedoston käsittelyssä.

Yhteenveto

IGES-tiedostomuoto on ollut merkittävä teknologinen edistysaskel CAD-suunnittelussa, erityisesti ilmailu- ja avaruusteollisuudessa. Vaikka IGES ei ole enää yhtä innovatiivinen kuin modernimmat tiedostomuodot, se on edelleen laajasti käytössä insinöörien ja suunnittelijoiden keskuudessa. ASCII-pohjaisena tiedostona IGES mahdollistaa helpon tiedostonjaon ja yhteensopivuuden eri CAD-ohjelmistojen välillä. Käytön yhteydessä on kuitenkin tärkeää ottaa huomioon sen rajoitukset, erityisesti kiinteiden mallien ja muuntamisen suhteen.