IP67

IP67 on suojausluokitukseen liittyvä kansainvälinen standardi, joka määrittelee sähkölaitteiden ja laitekoteloiden suojauskyvyn ulkoisia haittoja, kuten pölyä ja vettä vastaan. IP (Ingress Protection tai International Protection) -luokitus koostuu kahdesta numerosta. Ensimmäinen numero kuvaa suojausta kiinteitä aineita vastaan ja toinen numero nesteitä eli vettä vastaan. IP67-luokitus tarkoittaa, että laite on täysin pölytiivis ja kestää upotuksen veteen tiettyjen olosuhteiden mukaisesti.

Kiinteät aineet

Ensimmäinen numero 6 viittaa suojaan kiinteitä aineita vastaan ja se on korkein mahdollinen suojausaste. Tämä tarkoittaa, että laite on täysin pölytiivis. Konepajoille ja koneistamoille tämä on tärkeä ominaisuus, koska laitteet voivat altistua erilaisille hiukkasille, kuten metallipölylle. Pölytiiviys varmistaa, että herkkien elektronisten laitteiden, kuten digitaalisten mittavälineiden (esim. työntömitat ja mikrometrit), sisälle ei pääse haitallisia hiukkasia, jotka voisivat aiheuttaa kulumista tai toimintavikoja.

Nesteet

Toinen numero 7 kuvaa suojaa nesteitä vastaan. IP67-luokituksella varustettu laite kestää upotuksen veteen enintään 1 metrin syvyyteen 30 minuutin ajan. Tämä on erityisen tärkeää työympäristöissä, joissa laitteet altistuvat nesteille, kuten työstökoneissa käytettäville lastuamisnesteille.. Esimerkiksi CNC-työstökoneissa käytetään usein jäähdytysnesteitä lastuavien työkalujen ja työstettävien materiaalien jäähdyttämiseksi. IP67-suojaus varmistaa, että näissä olosuhteissa käytettävät digitaaliset mittavälineet ja muut elektroniset laitteet eivät vaurioidu.

Veden kestävyyden luokitusjärjestelmä

IP67 on osa laajempaa IP-luokitusjärjestelmää, joka on määritelty kansainvälisessä standardissa IEC 60529. Tämä luokitusjärjestelmä kertoo laitteen suojan tason sekä kiinteitä että nestemäisiä aineita vastaan. Alla on tiivistelmä IP-luokitusjärjestelmän eri tasoista:

Kiinteät aineet:

• 0: Ei suojausta
  • 1: Suojaus suuria kappaleita vastaan (halkaisija 50 mm tai suurempi)
  • 2: Suojaus keskikokoisia kappaleita vastaan (halkaisija 12,5 mm tai suurempi)
  • 3: Suojaus pieniä kappaleita vastaan (halkaisija 2,5 mm tai suurempi)
  • 4: Suojaus erittäin pieniä kappaleita vastaan (halkaisija 1 mm tai suurempi)
  • 5: Suojattu pölyltä (ei täydellistä tiiveyttä, mutta haitalliset pölykertymät estetään)
  • 6: Täydellinen suojaus, pölytiivis

Nesteet:

• 0: Ei suojausta vedeltä
  • 1: Suojaus pystysuoraan tippuvalta vedeltä
  • 2: Suojaus pystysuoraan tai korkeintaan 15 asteen kulmassa tippuvalta vedeltä
  • 3: Suojaus korkeintaan 60 asteen kulmassa satavaa vettä vastaan
  • 4: Suojaus roiskuvalta vedeltä
  • 5: Suojaus joka suunnasta tulevalta vesisuihkulta
  • 6: Suojaus joka suunnasta tulevalta voimakkaalta vesisuihkulta
  • 7: Kestää hetkellisen upotuksen veteen
  • 8: Kestää jatkuvan upotuksen veteen

Sovellukset ja merkitys konepajoille

Konepajoissa ja koneistamoissa käytettävien laitteiden tulee kestää raskaita ja vaihtelevia ympäristöolosuhteita. IP67-luokituksen omaavat laitteet, kuten digitaaliset työntömittat ja mikrometrit, tarjoavat luotettavuutta ja kestävyyttä. Tällaiset laitteet eivät vain kestä pölyä ja vettä, vaan mahdollistavat myös tarkat mittaukset ja toiminnot ilman häiriöitä. Tämä vähentää seisokkien määrää ja varmistaa tuotantolinjan jatkuvan toiminnan.

Yhteenveto

IP67-luokitus tarjoaa erinomaisen suojan sekä pölyä että vettä vastaan, mikä tekee siitä ihanteellisen valinnan vaativiin teollisuusympäristöihin kuten konepajoihin ja koneistamoihin. Tällainen suojaus takaa laitteiden, kuten digitaalisten mittavälineiden, kestävyyden ja luotettavuuden, mikä osaltaan edesauttaa tehokasta ja keskeytyksetöntä tuotantoa. Kun valitset laitteita, joiden suojaluokka on IP67, voit olla varma, että ne kestävät haastavatkin työolosuhteet ja auttavat sinua tuottamaan korkealaatuisia lopputuotteita.